Σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΕΑΕΕ, «Προετοιμάζοντας το Μέλλον» εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συζήτησαν σχετικά με τις βλέψεις τους και τις προθέσεις περί ιδιωτικής ασφάλισης και παροχής κινήτρων επ’αυτής.
Μιλώντας σε πάνελ με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολαου, οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Τομεάρχης Εργασίας, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέλυσαν λεπτομερώς τα σχέδια των κομμάτων τους σχετικά με την παροχή κινήτρων για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, το θεσμικό πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και το συμπληρωματικό ρόλο της Ιδιωτική Ασφάλισης στην υγεία.
Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι απαιτείται διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, της πολιτείας, της ασφαλιστικής αγοράς και της επιστημονικής κοινότητας προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα συμβάλλει στην παροχή κινήτρων για την ασφάλιση των κατοικιών των πολιτών, στην ενίσχυση του συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στην υγεία και παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, έχοντας ωστόσο διαφορετική αντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και την ισορροπία στην ανάπτυξη ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, στη συζήτηση συμμετείχε και ο διοικητής της Τ.τ.Ε, Γ.Στουρνάρας μιλώντας για την κεφαλαιακή επάρκεια του ασφαλιστικού κλάδου και τις προκλήσεις του στα επόμενα χρόνια.
Αναλυτικότερα οι θέσεις των κομμάτων ήταν οι εξής:
- Ν.Δ. – Κωστής Χατζηδάκης: Θα πάμε σε κίνητρα για την ασφάλιση έναντι του σεισμού – Έρχεται νομοσχέδιο για τα ΤΕΑ
Το ζήτημα της ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες έθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης λέγοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη αντίληψη για τον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς υπάρχει υπασφάλιση, ειδικότερα για την ασφάλιση για τον κίνδυνο του σεισμού θα πρέπει να πάμε σε κίνητρα φορολογικά για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι του σεισμού.
Σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον πρώτο πυλώνα αναφέρθηκε στη δημιουργία του ΤΕΚΑ. Στο δεύτερο πυλώνα έχει θεσμοθετηθεί από το 2000 με το νόμο Ρέπα πλαίσιο με ισχυρά κίνητρα αλλά έχει καθυστερήσει η ανάπτυξη. Υφίστανται αρκετά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Επεξεργαζόμαστε με τον κ. Τσακλόγλου σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει μετά από τις εκλογές και θα προβλέπει πολυεργοδοτικά ταμεία, παρεμβάσεις στην εποπτεία και διοικητικές αλλαγές, καθώς και μία παρέμβαση λελογισμένη στο επίπεδο της φορολόγησης χωρίς να διαιωνίζουμε ανισότητες.
Μιλώντας για το εθνικό σύστημα υγείας, τόνισε ότι πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στα μοντέλα άλλων χώρων όπως αυτό στη Γερμανία και στην Ολλανδία, καθώς δεν μπορούμε να ζούμε με την αυταπάτη ότι έχουμε ένα σύστημα που το πληρώνει το δημόσιο.
- ΣΥΡΙΖΑ – Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Στη Σουηδία που έχουν ενισχυμένο κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπήρξε απώλεια 2 δις μετά την κρίση της Credit Suisse.
Από την πλευρά της η κα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για το ρόλο του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην προστασία της κοινωνίας και της οικονομίας στη λογική της συμπληρωματικότητας. “Πρέπει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν προτάσεις όπως οι φοροαπαλλαγές σε σχέση με τα ασφάλιστρα ή όπως υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση για την ακίνητη περιουσία αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα στην οικονομία. Αυτό που θεωρούμε είναι ότι πρέπει να γίνει ένα διάλογος με όλους τους φορείς με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας με μελέτες για την κλιματική αλλαγή και τις αποζημιώσεις από τέτοιους κινδύνους.
Σχετικά με τα επαγγελματικά ταμεία τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη ενός κοινωνικού και δημόσιου συστήματος ασφάλισης για αυτό και καταψηφίσαμε στη βουλή το ΤΕΚΑ, καθώς δημιουργεί μία επισφάλεια για τις συντάξεις και βάζει ένα ζήτημα κινδύνου στον πρώτο πυλώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σουηδία που έχουν ενισχυμένο κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπήρξε απώλεια 2 δις μετά την κρίση της Credit Suisse. Οι μελέτες στη βουλή δείχνουν εν δυνάμει μέσα στα 50 χρόνια ένα κόστος που μπορεί να φτάσει και τα 10 δις. Στα επαγγελματικά ταμεία έχει σημασία να δούμε την εμπειρία υπάρχουν καλά και κακά παραδείγματα, καθώς έχουμε το ταμείο των φαρμακουπαλλήλών που εκεί παίρνουν συντάξεις πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές. Χρειάζεται εποπτεία.
Το Εθνικό σύστημα υγείας είναι η μεγάλη κατάκτηση της μεταπολίτευσης αλλά σήμερα έχει πολλές παθογένειες. Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει το σύστημα υγείας και δεν είναι θέμα προσλήψεων είναι θέμα αντίληψης. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι ανταγωνιστική με τη δημόσια καθώς έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε πεδία όπως η κυβερνοασφάλεια, οι μεταφορές κ.ο.κ. Στον τομέα της σύνταξης και της υγείας ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι συμπληρωματικός.
- ΠΑΣΟΚ – Δημήτρης Μάντζος: Αναγκαία τα φορολογικά κίνητρα στην προστασία της περιουσίας.
“Η ιδιωτική ασφάλιση για να αναπτυχθεί πρέπει να έχει πελάτες που έχουν την αγοραστική δύναμη για να ασφαλιστεί” είπε ο κ. Μάντζος. “Πρέπει να περάσουμε σε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης για να μπορούν και οι καταναλωτές να ασφαλιστούν”. Αναφέρθηκε στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999 και είπε ότι “πρέπει να πάμε σε έναν ανοιχτό διάλογο. “Δεν μπορεί η κρατική αρωγή να καλύψει τα πάντα και απαιτούνται φορολογικά κίνητρα. Η υποχρεωτικότητα ίσως φέρνει τα αντίθετα όμως αποτελέσματα. Η παροχή κινήτρων είναι σημαντικότερη, γιατί θεμελιώνει μία κουλτούρα ασφάλισης. Πρέπει να υπάρχει συναντίληψη του κράτους και της ασφαλιστικής αγοράς.
Όπως και στις φυσικές καταστροφές χρειάζεται μία συνολική αντιμετώπιση, το ίδιο συμβαίνει και στο συνταξιοδοτικό. Οι τρεις πυλώνες είναι συμπληρωματικοί μεταξύ τους. Ο πρώτος πυλώνας πρέπει να παραμείνει δημόσιος και η κεφαλαιοποίηση να εφαρμοστεί στους άλλους δύο πυλώνες. Για αυτό τοποθετηθήκαμε αρνητικά στο σχέδιο νόμου 4826 του 2021. Ενα οικοδόμημα για να είναι ευσταθες στις κρίσεις θα πρέπει να έχει και τους 3 πυλώνες ισόρροπα ανεπτυγμένους. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα αλλά όχι μόνο σε όσους μπορούν ήδη να ασφαλιστούν αλλά σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης”.
Για το ΕΣΥ είπε ότι “πρέπει να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας. Προφανώς όλοι συμφωνούμε ότι ένα εθνικό συστημα υγείας είναι εγγύηση κοινωνικού κράτους και ευημερίας και δεν τελεί σε ανταγωνισμό με την ιδιωτική ασφάλιση. Είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Στόχος πρέπει να είναι να πέσει στο 15% το ποσοστό αυτό και μπορεί αυτό να επιτευχθεί μέσα από τη λελογισμένη ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Στο πρόγραμμά μας δεν αποκλείεται η συμπληρωματικότητα και υπάρχει πεδίο για φοροελαφρύνσεις”.
Τέλος, την ανάγκη για αλλαγή στο μείγμα μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης στάθηκε ο κ.Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Eurolife FFH Ασφαλιστικής & Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος).
Ειδικότερα ο κ. Σαρρηγεωργίου είπε πως “Στην Ελλάδα δεν αλλάζει η προστασία της περιουσίας μόνο το 16% είναι ασφαλισμένο στις κατοικίες όταν στην ΕΕ είναι 75-80%. Μόνο το 15% έχει συμπληρωματικά ένα πρόγραμμα υγείας. Έχει αλλάξει ωστόσο προς τη σωστή κατεύθυνση το κεφαλοποιητικό σύστημα που είναι όπως στον πρώτο πυλώνα και δεν είναι αρκετό. Η πορεία του ελληνικού κράτους ως προς την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού αποκλίνει αντί να συγκλίνει από την ευρωπαϊκή πρακτική. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση για να αλλάξει επιτέλους το μείγμα ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης”.
Πηγή: https://www.insurancedaily.gr/oi-theseis-ton-kommaton-gia-to-rolo-tis-idiotikis-asfalisis/