Τέσσερεις μεγάλες αλλαγές έρχονται με το νέο έτος στην ασφαλιστική αγορά και την προστασία έναντι φυσικών καταστροφών. Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε μέτρα με στόχο την προστασία από φυσικές καταστροφές ενισχύοντας την ανθεκτικότητα τόσο των νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και του κρατικού προϋπολογισμού. 

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η κλιματική κρίση έχει επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφές παγκοσμίως επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή πολιτών και κράτους. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανησηχούν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο με τις επιπτώσεις τους να είναι φανερές σε κάθε πτυχή της καιημερινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει συντονισμένη δράση τόσο από τις ασφαλισικές εταιρείες όσο και από κρατικούς φορείς προκειμένου να μετριαστιούν οι οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν σε ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες. 

Για την περίπτωση της Ελλάδας, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αποδεικνύουν περίτρανα τον κομβικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην αντιμετώπιση του προβήματος. 

Πιο συγκεκριμένα, από το νέο έτος προβλέπονται :

  • Διπλασιασμός από 10% σε 20 % της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ που ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών
  • Υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για κατοικίες αξίας μεγαλύτερης των 500.000 ευρώ οι οποίες θα συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση 10 % του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο έως την 1η Ιουνίου 2025 θα πρέπει  να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
  • Από 1/6/2025 όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Μέχρι τώρα το μέτρο ισχύει για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ. Με τη μείωση του ορίου στις 500.000 ευρώ το μέτρο επεκτείνεται σε περίπου 51.000 νομικά πρόσωπα που έχουν το 95% των ακαθάριστων εσόδων του συνόλου των επιχειρήσεων χώρας.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2025 με την ανανέωση ή τη σύναψη νέου ασφαλιστήριου συμβολαίου όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα και για φυσικές καταστροφές (το κόστος εκτιμάται σε 7 έως 13 ευρώ ετησίως).

Κάνοντας λοιπόν μια σύνοψη, μπορούμε να πούμε πως το κράτος επιθυμεί να ωθήσει τους πολίτες – μέσω των κινήτρων και των απαλλαγών – στην εξασφάλιση των περιουσιακών τους στοιχείων. Τα μέτρα σίγουρα δεν επαρκούν για τον σκοπό που απαιτείται με βάση το μέγεθος του προβλήματος είναι, ωστόσο, μια αρχή προς την σωστή κατεύθυνση. 

 

 

Πολλοί θεωρούν πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι ένα αγαθό που αφορά μόνο τους «πλούσιους». Ουσιαστικά, όμως, αυτό που ισχύει είναι ότι οι μη έχοντες έχουν περισσότερο ανάγκη την ασφάλιση από τους έχοντες. Οι πλούσιοι έχουν πιθανότατα την οικονομική άνεση να καλύψουν μόνοι τους τα κόστη μίας ασθένειας ή μίας ζημιάς.

Οι μη έχοντες, όμως, τι θα κάνουν εάν εάν έρθουν αντιμέτωποι μία καταστροφή στο σπίτι τους ή ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας; Δύσκολα θα μπορέσουν από μόνοι τους να πληρώσουν τα κόστη μίας σοβαρής νοσηλείας ή μίας μεγάλης ζημιάς.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όλοι χρειάζονται την ασφάλιση. Ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα διασφαλίζει ότι αν και όταν προκληθεί μία ζημιά η ασφαλιστική εταιρία θα αποζημιώσει και θα καλύψει την αποκατάστασή της.

Επιπλέον, οι έχοντες μπορεί να μην ανησυχούν τόσο για τα γεράματά τους αν διαθέτουν περιουσία και επιπλέον πόρους. Όμως οι μη έχοντες θα πρέπει να αρκεστούν στη σύνταξη που θα λάβουν από το κράτος. Με βάση τα δημογραφικά και οικονομικά δεδομένα, θα αρκεί η σύνταξη αυτή για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να χαρούν τα «χρυσά» τους χρόνια;

Άρα, οι μη έχοντες έχουν περισσότερη ανάγκη από τα αποταμιευτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, που είναι μια εξασφάλιση για το μέλλον τους. Και βέβαια, μπορεί ο καθένας να επιλέξει το ποσό που θα αποταμιεύει με βάση τις δυνατότητές του.

Το ίδιο ισχύει και με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Μια ζημιά από φυσικά φαινόμενα για παράδειγμα, ίσως να είναι αδύνατον να αποκατασταθεί από μια μικρή επιχείρηση που παλεύει καθημερινά και να την οδηγήσει σε αδιέξοδο. Εάν όμως είναι ασφαλισμένη, μπορεί γρήγορα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η ασφάλιση είναι για κάθε πορτοφόλι και είναι απαραίτητη σε όλους.

Είναι σημαντικό να διερευνήσει κανείς τα ασφαλιστικά προγράμματα που προσφέρονται στην ελληνική αγορά που είναι για όλες τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες.

Επιλέγουμε το πρόγραμμα που μας ταιριάζει και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, ό,τι κι αν συμβεί.

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι αναγκαιότητα όλων μας! 

Πηγή: https://shorturl.at/fvZ14

 

Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για το 2024 κατά 10% θα ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν ασφαλισμένη την περιουσία τους καθώς το μέτρο έχει ήδη συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπ.Οικονιμικών – προς διαβούλευση – με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 1,1 δις ευρώ για την επόμενη τετραετία.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν:

  1. Το μέτρο προβλέπει 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες, που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά & πλημμύρες.
  2. Έχει υπολογιστεί πως θα ωφεληθούν 1 εκατ. δικαιούχοι.
  3. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία.
  4. Η ασφάλιση πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ.

Περαιτέρω λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης θα καθοριστούν, σύντομα, με Υπουργική απόφαση.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε “με το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας που είναι άμεσης εφαρμογής, εκείνες δηλαδή που θα ισχύσουν είτε από τώρα είτε από 1ης Ιανουαρίου 2024. Για μία ακόμη φορά ό,τι είπαμε το κάνουμε. Και με τον ίδιο τρόπο θα υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις του προγράμματος μας, το οποίο είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό. Το νομοσχέδιο υπηρετεί το τρίπτυχο «ανάπτυξη της οικονομίας –μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες–  στήριξη των ευάλωτων πολιτών». Οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια με ιδιαίτερη μέριμνα για τους χαμηλόμισθους, η αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες, η κάλυψη μέρους της αύξησης των τιμών για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, η ενίσχυση των νέων, η μείωση υπό προϋποθέσεις του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που υπηρετούν αυτή τη στρατηγική”.

Μιλώντας σχετικά ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς είπε πως “το κίνητρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, είναι ένα από τα πρώτα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εντατική εργασία τους όλο αυτό το διάστημα. Αναμένουμε τα εποικοδομητικά σχόλια των φορέων κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, τα οποία και θα αξιολογήσουμε εντός πάντοτε των τιθέμενων δημοσιονομικών ορίων”.

Πηγή: https://www.insurancedaily.gr/

 

 

Είναι γεγονός πως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας (είθισται να) αναγράφουν στον πίνακα των παροχών 100% κάλυψη στα Δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να διερωτάται ποιά η χρησιμότητα της συγκεκριμένης κάλυψης και τι κερδίζει από αυτή.

Τα πλεονεκτήματα λοιπόν, της εν λόγω κάλυψης είναι δύο. Αρχικά, ευνοεί τους ασφαλισμένους που είναι ανασφάλιστοι στα δημόσια ταμεία, με αποτέλεσμα να μην τους παρέχεται ιατρική κάλυψη από το κράτος. Το κυριότερο, όμως, πλεονέκτημα είναι πως ο ασφαλισμένος πληρώνεται από την εταιρεία που τον καλύπτει όταν επιλέξει τα κρατικά νοσοκομεία – και δεν ζητήσει αποζημίωση από το ασφαλιστήριο του – για την περίθαλψη της υγείας του.

Πιο συγκεκριμένα, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας προσφέρουν τις εξής παροχές:

  • «Ημερήσιο Επίδομα Νοσηλείας»: Ο ασφαλισμένος αποζημιώνεται από την ασφαλιστική επιχείρηση που τον καλύπτει για κάθε μια ημέρα νοσηλείας που πραγματοποιεί σε κρατικό φορέα υγείας. Το επίδομα κυμαίνεται από 50, 100, 150 ευρώ την ημέρα με ένα ανώτατο όριο ημερών συχνά τις 30 ημέρες ανάλογα το ασφαλιστικό πρόγραμμα.
  • «Χειρουργικό Επίδομα»: Ο παθών λαμβάνει επίδομα από την ιδιωτική του ασφάλιση σε περίπτωση που πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται συνήθως στο ήμισυ του ποσού ή σε ποσοστό που αντιστοιχεί στη βαρύτητα της χειρουργικής επέμβασης σύμφωνα με τον πίνακα που περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο. Το ύψος του επιδόματος ορίζεται από 100, 150, 180, 200 ευρώ για πολύ μικρές επεμβάσεις, από 350 ευρώ για μικρές επεμβάσεις, από 700-800 ευρώ για μεσαίες επεμβάσεις, από 1200 για μεγάλες επεμβάσεις, από 2200 για βαριές επεμβάσεις, από 3200 για εξαιρετικά βαριές και από 3900 για ειδικές επεμβάσεις. (Το είδος της βαρύτητας της επέμβασης καθορίζεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας).

Προσφέρονται και άλλες διευκολύνσεις και επιδόματα, ανάλογα το πρόγραμμα που επιλέξει ο πελάτης.

Τα ποσά που αναφέρθηκαν είναι ενδεικτικά και τα ακριβή προσδιορίζονται μέσα στο κάθε συμβόλαιο. Ρητή αναφορά γίνεται και για νοσηλείες σε δημόσιο νοσοκομείο του εξωτερικού. Όλα τα ασφαλιστικά προγράμματα δεν είναι ίδια.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως η ιδιωτική ασφάλιση σε κάθε περίπτωση ωφελεί και ανταμείβει τον χρήστη της στο μέγιστο. Την επόμενη φορά, που θα αναρωτηθείτε: ‘Ποια η ουσία της κάλυψης, μιας και έχω ιδιωτική ασφάλιση’, ξέρετε και την απάντηση.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις παροχές και τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης και δώστε στην υγεία σας την αξιοπρέπεια που της αξίζει. Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας, και ανακαλύψτε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει ανάλογα τις ανάγκες & την οικονομική σας δυνατότητα.

Πηγή: https://www.nextdeal.gr/

 

Σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΕΑΕΕ, «Προετοιμάζοντας το Μέλλον» εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συζήτησαν σχετικά με τις βλέψεις τους και τις προθέσεις περί ιδιωτικής ασφάλισης και παροχής κινήτρων επ’αυτής.

Μιλώντας σε πάνελ με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολαου, οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Τομεάρχης Εργασίας, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέλυσαν λεπτομερώς τα σχέδια των κομμάτων τους σχετικά με την παροχή κινήτρων για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, το θεσμικό πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και το συμπληρωματικό ρόλο της Ιδιωτική Ασφάλισης στην υγεία.

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι απαιτείται διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, της πολιτείας, της ασφαλιστικής αγοράς και της επιστημονικής κοινότητας προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα συμβάλλει στην παροχή κινήτρων για την ασφάλιση των κατοικιών των πολιτών, στην ενίσχυση του συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης στην υγεία και παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, έχοντας ωστόσο διαφορετική αντίληψη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και την ισορροπία στην ανάπτυξη ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, στη συζήτηση συμμετείχε και ο διοικητής της Τ.τ.Ε, Γ.Στουρνάρας μιλώντας για την κεφαλαιακή επάρκεια του ασφαλιστικού κλάδου και τις προκλήσεις του στα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα οι θέσεις των κομμάτων ήταν οι εξής:

  • Ν.Δ. – Κωστής Χατζηδάκης: Θα πάμε σε κίνητρα για την ασφάλιση έναντι του σεισμού – Έρχεται νομοσχέδιο για τα ΤΕΑ

Το ζήτημα της ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες έθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης λέγοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη αντίληψη για τον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς υπάρχει υπασφάλιση, ειδικότερα για την ασφάλιση για τον κίνδυνο του σεισμού θα πρέπει να πάμε σε κίνητρα φορολογικά για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι του σεισμού.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον πρώτο πυλώνα αναφέρθηκε στη δημιουργία του ΤΕΚΑ. Στο δεύτερο πυλώνα έχει θεσμοθετηθεί από το 2000 με το νόμο Ρέπα πλαίσιο με ισχυρά κίνητρα αλλά έχει καθυστερήσει η ανάπτυξη. Υφίστανται αρκετά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Επεξεργαζόμαστε με τον κ. Τσακλόγλου σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει μετά από τις εκλογές και θα προβλέπει πολυεργοδοτικά ταμεία, παρεμβάσεις στην εποπτεία και διοικητικές αλλαγές, καθώς και μία παρέμβαση λελογισμένη στο επίπεδο της φορολόγησης χωρίς να διαιωνίζουμε ανισότητες.

Μιλώντας για το εθνικό σύστημα υγείας, τόνισε ότι πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στα μοντέλα άλλων χώρων όπως αυτό στη Γερμανία και στην Ολλανδία, καθώς δεν μπορούμε να ζούμε με την αυταπάτη ότι έχουμε ένα σύστημα που το πληρώνει το δημόσιο.

  • ΣΥΡΙΖΑ – Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Στη Σουηδία που έχουν ενισχυμένο κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπήρξε απώλεια 2 δις μετά την κρίση της Credit Suisse.

Από την πλευρά της η κα Ξενογιαννακοπούλου μίλησε για το ρόλο του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης στην προστασία της κοινωνίας και της οικονομίας στη λογική της συμπληρωματικότητας. “Πρέπει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν προτάσεις όπως οι φοροαπαλλαγές σε σχέση με τα ασφάλιστρα ή όπως υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση για την ακίνητη περιουσία αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα στην οικονομία. Αυτό που θεωρούμε είναι ότι πρέπει να γίνει ένα διάλογος με όλους τους φορείς με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας με μελέτες για την κλιματική αλλαγή και τις αποζημιώσεις από τέτοιους κινδύνους.

Σχετικά με τα επαγγελματικά ταμεία τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη ενός κοινωνικού και δημόσιου συστήματος ασφάλισης για αυτό και καταψηφίσαμε στη βουλή το ΤΕΚΑ, καθώς δημιουργεί μία επισφάλεια για τις συντάξεις και βάζει ένα ζήτημα κινδύνου στον πρώτο πυλώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σουηδία που έχουν ενισχυμένο κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπήρξε απώλεια 2 δις μετά την κρίση της Credit Suisse. Οι μελέτες στη βουλή δείχνουν εν δυνάμει μέσα στα 50 χρόνια ένα κόστος που μπορεί να φτάσει και τα 10 δις. Στα επαγγελματικά ταμεία έχει σημασία να δούμε την εμπειρία υπάρχουν καλά και κακά παραδείγματα, καθώς έχουμε το ταμείο των φαρμακουπαλλήλών που εκεί παίρνουν συντάξεις πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές. Χρειάζεται εποπτεία.

Το Εθνικό σύστημα υγείας είναι η μεγάλη κατάκτηση της μεταπολίτευσης αλλά σήμερα έχει πολλές παθογένειες. Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει το σύστημα υγείας και δεν είναι θέμα προσλήψεων είναι θέμα αντίληψης. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να στηριχτεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι ανταγωνιστική με τη δημόσια καθώς έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε πεδία όπως η κυβερνοασφάλεια, οι μεταφορές κ.ο.κ. Στον τομέα της σύνταξης και της υγείας ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης είναι συμπληρωματικός.

  • ΠΑΣΟΚ – Δημήτρης Μάντζος: Αναγκαία τα φορολογικά κίνητρα στην προστασία της περιουσίας.

“Η ιδιωτική ασφάλιση για να αναπτυχθεί πρέπει να έχει πελάτες που έχουν την αγοραστική δύναμη για να ασφαλιστεί” είπε ο κ. Μάντζος. “Πρέπει να περάσουμε σε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης για να μπορούν και οι καταναλωτές να ασφαλιστούν”. Αναφέρθηκε στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999 και είπε ότι “πρέπει να πάμε σε έναν ανοιχτό διάλογο. “Δεν μπορεί η κρατική αρωγή να καλύψει τα πάντα και απαιτούνται φορολογικά κίνητρα. Η υποχρεωτικότητα ίσως φέρνει τα αντίθετα όμως αποτελέσματα. Η παροχή κινήτρων είναι σημαντικότερη, γιατί θεμελιώνει μία κουλτούρα ασφάλισης. Πρέπει να υπάρχει συναντίληψη του κράτους και της ασφαλιστικής αγοράς.

Όπως και στις φυσικές καταστροφές χρειάζεται μία συνολική αντιμετώπιση, το ίδιο συμβαίνει και στο συνταξιοδοτικό. Οι τρεις πυλώνες είναι συμπληρωματικοί μεταξύ τους. Ο πρώτος πυλώνας πρέπει να παραμείνει δημόσιος και η κεφαλαιοποίηση να εφαρμοστεί στους άλλους δύο πυλώνες. Για αυτό τοποθετηθήκαμε αρνητικά στο σχέδιο νόμου 4826 του 2021. Ενα οικοδόμημα για να είναι ευσταθες στις κρίσεις θα πρέπει να έχει και τους 3 πυλώνες ισόρροπα ανεπτυγμένους. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα αλλά όχι μόνο σε όσους μπορούν ήδη να ασφαλιστούν αλλά σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης”.

Για το ΕΣΥ είπε ότι “πρέπει να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας. Προφανώς όλοι συμφωνούμε ότι ένα εθνικό συστημα υγείας είναι εγγύηση κοινωνικού κράτους και ευημερίας και δεν τελεί σε ανταγωνισμό με την ιδιωτική ασφάλιση. Είμαστε τρίτοι από την κορυφή στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Στόχος πρέπει να είναι να πέσει στο 15% το ποσοστό αυτό και μπορεί αυτό να επιτευχθεί μέσα από τη λελογισμένη ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Στο πρόγραμμά μας δεν αποκλείεται η συμπληρωματικότητα και υπάρχει πεδίο για φοροελαφρύνσεις”.

Τέλος, την ανάγκη για αλλαγή στο μείγμα μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης στάθηκε ο κ.Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Eurolife FFH Ασφαλιστικής & Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος).

Ειδικότερα ο κ. Σαρρηγεωργίου είπε πως “Στην Ελλάδα δεν αλλάζει η προστασία της περιουσίας μόνο το 16% είναι ασφαλισμένο στις κατοικίες όταν στην ΕΕ είναι 75-80%. Μόνο το 15% έχει συμπληρωματικά ένα πρόγραμμα υγείας. Έχει αλλάξει ωστόσο προς τη σωστή κατεύθυνση το κεφαλοποιητικό σύστημα που είναι όπως στον πρώτο πυλώνα και δεν είναι αρκετό. Η πορεία του ελληνικού κράτους ως προς την κάλυψη του ασφαλιστικού κενού αποκλίνει αντί να συγκλίνει από την ευρωπαϊκή πρακτική. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση για να αλλάξει επιτέλους το μείγμα ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης”.

Πηγή: https://www.insurancedaily.gr/oi-theseis-ton-kommaton-gia-to-rolo-tis-idiotikis-asfalisis/

 

Ίσως εκπλαγείτε μερικοί αλλά είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η έκτη σε βαθμό σεισμικότητας σε όλο τον κόσμο! Κοιτώντας κανείς τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στο πέρασμα των χρόνων, καταλαβαίνει το λόγο που η χώρα μας κατέχει τα ηνία στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Πολλές και ισχυρές σεισμικές δονήσεις, ανά τα χρόνια, τόσο σε ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές περιοχές έχουν διαμορφώσει τη παραπάνω λίστα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2018, η Ελλάδα, παρόλο που η έκτασή της αποτελεί μόλις το 0,02% της επιφάνειας της Γης, σε ετήσια βάση παράγει το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας και περισσότερο από το ήμισυ της σεισμικής ενέργειας που απελευθερώνεται στην Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα από τα οποία έχουν προέλθει 570 σεισμοί άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα από αυτούς, οι 20 σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο, οι 17 καταγράφηκαν στην Κεφαλλονιά και οι 16 στη Λευκάδα, με το Ιόνιο να χαρακτηρίζεται ως η πιο σεισμογενής περιοχή της Ελλάδας. 

Με τις δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη επιστήμη, ένας σεισμός μπορεί βάσει πιθανοτήτων να προβλεφθεί σε ένα βαθμό αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει αφενός να είμαστε ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι σαν κοινωνία για το πως μπορούμε να προστατευτούμε και αφετέρου να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που μας παρέχουν σήμερα δικλείδες ασφαλείας, όπως η ασφάλιση έναντι του σεισμού.

Αν και σαν χώρα στην πρόσφατη ιστορία μας έχουμε καταγεγραμμένους σεισμούς που προκάλεσαν τεράστιες υλικές απώλειες  – με μεγαλύτερο της Πάρνηθας του 1999, όπου η οικονομική ζημία υπολογίστηκε σε περίπου 3 δις ευρώ – μόλις το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένο για σεισμό, όταν με ένα μηνιαίο ασφάλιστρο περίπου 10 ευρώ μπορεί μία κατοικία 100 τετραγωνικών να ξαναχτιστεί από την αρχή αν καταστραφεί. Μόνο μέσω της ασφάλισης μπορεί να ξαναχτιστεί ένα σπίτι μετά από ένα σεισμό χωρίς να χρειαστεί ο ιδιοκτήτης να καταβάλλει ο ίδιος το κόστος.

Πέρα από το μεγάλο σεισμό στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, που η ασφαλιστική αγορά στα τότε ασφαλισμένα σπίτια και κτίρια είχε καταβάλλει 110,9 εκατ. ευρώ, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις ανόρθωσαν την κοινωνία και αποκατέστησαν την υλική και οικονομική ζημιά. Ενδεικτικά:

  • Γενάρης του 2014 στην Κεφαλλονιά: Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις που δόθηκαν για το σεισμό 5,9 ρίχτερ έφτασαν τα 7,8 εκατ. ευρώ.
  • Ιούλιος του 2017 στην Κω: Εκταμιεύτηκαν κεφάλαια ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός ύψους 6,7 ρίχτερ.
  • Ιούλιος του 2019 στην Αθήνα: Καταβλήθηκαν 7,9 εκατ. αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους.
  • Οκτώβριος του 2020 στη Σάμο: Αποζημιώσεις 3,5 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ανοικοδόμηση των ζημιών.

Εύκολα, λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η ασφάλιση έναντι του σεισμού είναι και η μοναδική μας εξασφάλιση. Η πρόνοια είναι η καλύτερη θεραπεία και υποχρέωσή μας. Ένα απλό ασφαλιστήριο συμβόλαιο έναντι του σεισμού είναι αρκετό για να διασφαλίσουμε πως ό,τι και να συμβεί, ακόμα και να καταρρεύσουν όλα μετά από ένα σεισμό, θα μπορούμε να το ξαναχτίσουμε.  

Δείτε πως μπορείτε να εξασφαλίσετε εσάς & την περιουσίας έναντι σεισμού στην ανταγωνιστικότερη τιμή της αγοράς με τα ολοκληρωμένα προγράμματα περιουσίας που σας παρέχει η Myhtoslife Insurance σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πιστή.

Πηγή: https://www.europaikipisti.gr/el

Πού στην Ευρώπη είναι υποχρεωτική η ασφάλιση υγείας, κατοικίας, συνταξιοδότησης  ;

Δείτε τι μας έδειξε η έρευνα των ΕΙΑΣ-ΕΕΑ για χώρες όπως οι Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία κ.α.

Το μεγάλο κενό στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα, αναδεικνύει μελέτη του ΕΙΑΣ και του ΕΕΑ σχετικά με την υποχρεωτικότητα σε ασφαλίσεις σε χώρες της ΕΕ.

Η εν λόγω μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη των διαμεσολαβητών έρχεται να καταγράψει σε ποιες χώρες της Ευρώπης  υπάρχει υποχρεωτικότητα στις ασφαλίσεις υγείας, κατοικίας, ατυχημάτων συνταξιοδότησης, περιβαλλοντικής ευθύνης και τεχνικών έργων.

Σύμφωνα με τη μελέτη η συνταξιοδότηση μέσω ιδιωτών είναι υποχρεωτική για τους Βρετανούς ενώ η ασφάλιση υγείας είναι υποχρεωτική για όσους δεν είναι ενταγμένοι στο σύστημα υγείας, κυρίως για τους οικονομικούς μετανάστες, στην Ελβετία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία. Ταυτόχρονα όσοι έχουν κατοικίες στην Ελβετία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου να τις ασφαλίζουν.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη “η πολιτική ενθάρρυνσης των ιδιωτικών ασφαλίσεων στις ευρωπαϊκές χώρες αναφοράς, δημιουργεί σημαντικά οφέλη, οικονομικά και ασφαλιστικά, τόσο για τα ίδια τα κράτη που την ακολουθούν, όσο και για τους ευρωπαίους πολίτες που προστατεύονται έναντι κινδύνων που τους απειλούν και του κόστους των επιπτώσεων της επέλευσής τους. Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, η έμπρακτη ενθάρρυνση των συνταξιοδοτικών ασφαλίσεων περιορίζει αισθητά το «βάρος» της χρηματοδότησής τους από κονδύλια των προϋπολογισμών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η ενθάρρυνση των ασφαλίσεων κατοικιών και επιχειρήσεων, περιορίζει το «βάρος» αποκατάστασης ζημιών από την επέλευση φυσικών και καιρικών φαινομένων, επίσης. Το «βάρος» αυτό είναι δυσβάστακτο για τη χώρα μας, η οποία δεν εφαρμόζει πολιτικές ενθάρρυνσης των ιδιωτικών ασφαλίσεων, παρά τις διαχρονικές, ευρωπαϊκές και ευρύτερες διεθνείς τάσεις επί του θέματος. Έτσι, η χώρα μας κατευθύνει το 18% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της στη χρηματοδότηση συντάξεων, χωρίς βεβαίως εκ του αποτελέσματος να επιτυγχάνει την πρόοδο και την αναβάθμισή τους. Στην πραγματικότητα, η χρηματοδότηση αυτή είναι άνευ αντικρίσματος, αφού οι συντάξεις ευρίσκονται σε τέλμα και τα κονδύλια χρηματοδότησής τους λείπουν από άλλους στόχους υψηλού δυνητικού αποτελέσματος. Κατά την ίδια έννοια, η χρηματοδότηση του κόστους αποκατάστασης ζημιών από την επέλευση κινδύνων φυσικών καταστροφών, ανήλθε σε € 1,7 δισ., κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ των αρχών του έτους 2020 και του Αυγούστου του έτους 2021, και στέρησε τον οικονομικό προϋπολογισμό της χώρας από δυνατότητες ισόποσης χρηματοδότησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών υψηλού αποτελέσματος, βεβαίως προς όφελος εθνικών σκοπών και της κοινωνίας μας”.

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει για τους ευρωπαίους πολίτες σχετικά με την υποχρεωτική τους, εκ του νόμου, ιδιωτική ασφάλιση :

Ελβετία 

  • Ασφάλιση Υγείας: Η εν λόγω ιδιωτική ασφάλιση είναι υποχρεωτική δι΄ όσους κατοίκους της Ελβετίας δεν είναι εντεταγμένοι στο σύστημα δημόσιας υγείας. Επί παραδείγματι, οικονομικοί μετανάστες σε μεταβατικό στάδιο μεταξύ εισόδου τους στη Χώρα και έναρξης νόμιμης εργασίας.
  • Ασφάλιση Ατυχήματος. Ισχύει ότι ανωτέρω.
  • Ασφάλιση Οχήματος. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας, σε επί μέρους καντόνια της Χώρας.
  • Ασφάλιση Κτηρίων. Αφορά σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα. Είναι υποχρεωτική. Το ασφάλιστρο καταβάλλεται στην Αυτοδιοίκηση των επί μέρους καντονίων, η αποζημίωση καταβάλλεται από αυτήν, ενώ ο κίνδυνος ασφαλίζεται από consortium ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
  • Αστική Ευθύνη. Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών. Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες.

Γαλλία

  • Ασφάλιση Υγείας. Η εν λόγω ιδιωτική ασφάλιση είναι υποχρεωτική δι΄ όσους κατοίκους της Γαλλίας δεν είναι εντεταγμένοι στο σύστημα δημόσιας υγείας. Επί παραδείγματι, οικονομικοί μετανάστες σε μεταβατικό στάδιο μεταξύ εισόδου τους στη Χώρα και έναρξης εργασίας.
  • Ασφάλιση Κατοικίας. Υποχρεωτική για τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή κατοικίας. Το «σχήμα» ασφάλισης εμπεριέχει ως υποχρεωτική και την ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτου.
  • Ασφάλιση Επαγγελματικού Ακινήτου. Ισχύει ότι ανωτέρω. Υποχρεωτικές και Ενθαρρυνόμενες Ιδιωτικές Ασφαλίσεις στην Ευρώπη
  • Ασφάλιση Κηδεμόνων Μαθητών. Είναι υποχρεωτική και αναφέρεται στην ευθύνη των κηδεμόνων έναντι του κινδύνου πρόκλησης σχολικών ζημιών από κηδεμονευόμενους μαθητές.
  • Ασφάλιση Οχήματος. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας.
  • Αστική Ευθύνη. Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών. Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες.

Ηνωμένο Βασίλειο

  • Συνταξιοδοτική Ασφάλιση. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους Βρετανούς πολίτες και νομίμους εργαζομένους. Επιλογή φορέως, δημόσιου ή πιστοποιημένου ιδιωτικού.
  • Ασφάλιση Οχήματος. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας.
  • Ασφάλιση Κτηρίων. Αφορά στην ασφάλιση των τεχνικών έργων ανέγερσης και επισκευής, καθώς και στην ευθύνη ιδιοκτητών και ενοικιαστών κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων έναντι τρίτων.
  • Αστική Ευθύνη. Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών. Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες.

Γερμανία

  • Ασφάλιση Υγείας: Πλέον της δημόσιας ασφάλισης υγείας, υποχρεωτικής για κατοίκους και εργαζομένους στη Γερμανία, υποχρεωτικές είναι και επί μέρους μορφές ιδιωτικών ασφαλίσεων υγείας, όπως αυτές ορίζονται από τα ομόσπονδα κρατίδια και αφορούν σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και στους οικονομικούς μετανάστες, προτού αυτοί ενταχθούν ως νομίμως εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Ασφάλιση Οχήματος: Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας.
  • Ασφάλιση Κτηρίων: Αφορά σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα. Είναι υποχρεωτική και εκτείνεται, πλέον των άλλων, στην ασφάλιση ευθύνης των ιδιοκτητών και ενοικιαστών έναντι τρίτων.
  • Αστική Ευθύνη: Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων: Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών. Υποχρεωτικές και Ενθαρρυνόμενες Ιδιωτικές Ασφαλίσεις στην Ευρώπη
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών: Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες.

Ισπανία

  • Ασφάλιση Οχήματος. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας.
  • Ασφάλιση Υγείας. Υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση για τους οικονομικούς μετανάστες και έως ότου αυτοί εισέλθουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Αστική Ευθύνη. Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών. Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες.

Βέλγιο

  • Ασφάλιση Υγείας. Υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση υγείας για τους οικονομικούς μετανάστες έως ότου αυτοί ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επίσης, συνηθίζεται ευρέως η ιδιωτική ασφάλιση υγείας προς τον σκοπό κάλυψης εκείνου του μέρους των δαπανών υγείας που δεν καλύπτειτο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Ασφάλιση Οχήματος. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας.
  • Ασφάλιση Κατοικίας. Υποχρεωτική για τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή κατοικίας. Το «σχήμα» ασφάλισης εμπεριέχει ως υποχρεωτική και την ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτου.
  • Ασφάλιση Επαγγελματικού Ακινήτου. Ισχύει ότι ανωτέρω.
  • Αστική Ευθύνη. Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών. Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες.

Ολλανδία

  • Ασφάλιση Υγείας. Το δημόσιο σύστημα υγείας συνεργάζεται με consortium ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προς τον σκοπό παροχής ασφαλιστικών παροχών υγείας υπέρ του πληθυσμού.
  • Ασφάλιση Οχήματος. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας.
  • Ασφάλιση Κτηρίων. Η ιδιωτική ασφάλιση κτηρίων, κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων, αποτελεί υποχρέωση των ιδιοκτητών και ενοικιαστών τους, ενώ εκτείνεται και στην ασφάλιση της ευθύνης τους έναντι τρίτων. Υποχρεωτικές και Ενθαρρυνόμενες Ιδιωτικές Ασφαλίσεις στην Ευρώπη
  • Αστική Ευθύνη. Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών. Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες.

Πορτογαλία

  • Ασφάλιση Υγείας. Υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση υγείας για όσους δεν θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι Πορτογαλίας και δεν είναι επομένως εντεταγμένοι στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Ασφάλιση Οχήματος. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας.
  • Ασφάλιση Κατοικίας. Υποχρεωτική για τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή κατοικίας. Το «σχήμα» ασφάλισης εμπεριέχει ως υποχρεωτική και την ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτου.
  • Ασφάλιση Επαγγελματικού Ακινήτου. Ισχύει ότι ανωτέρω.
  • Αστική Ευθύνη. Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών. Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες.

Λουξεμβούργο

  • Ασφάλιση Υγείας. Υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση υγείας για όσους δεν θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι Λουξεμβούργου και δεν είναι επομένως εντεταγμένοι στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Ασφάλιση Οχήματος. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας.
  • Ασφάλιση Κτηρίων. Η ιδιωτική ασφάλιση κτηρίων, κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων, αποτελεί υποχρέωση των ιδιοκτητών και ενοικιαστών τους, ενώ εκτείνεται και στην ασφάλιση της ευθύνης τους έναντι τρίτων.
  • Αστική Ευθύνη. Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών. Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες. Υποχρεωτικές και Ενθαρρυνόμενες Ιδιωτικές Ασφαλίσεις στην Ευρώπη

Αυστρία

  • Ασφάλιση Υγείας. Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι υποχρεωτική δι΄ όσους ζουν στην Αυστρία, χωρίς όμως να είναι εντεταγμένοι στο δημόσιο σύστημα υγείας της. Ενδεικτικά, οικονομικοί μετανάστες στο προενταξιακό στάδιο και επισκέπτες μακράς διάρκειας.
  • Ασφάλιση Οχήματος. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας.
  • Ασφάλιση Κατοικίας. Υποχρεωτική για τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή κατοικίας. Το «σχήμα» ασφάλισης εμπεριέχει ως υποχρεωτική και την ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτου.
  • Ασφάλιση Επαγγελματικού Ακινήτου. Ισχύει ότι ανωτέρω.
  • Αστική Ευθύνη. Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών. Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες.

Ιταλία

  • Ασφάλιση Οχήματος. Υποχρεωτική δι΄ όλους τους οδηγούς και ιδιοκτήτες οχημάτων. Το απαιτούμενο «σχήμα» ασφάλισης υπερβαίνει την απλή ασφάλιση ευθύνης ή υπαιτιότητας.
  • Ασφάλιση Ατυχήματος. Υποχρεωτική για όσους επιδίδονται σε χειμερινά αθλήματα, ski και snowboard.
  • Αστική Ευθύνη. Υποχρεωτική δι΄ επί μέρους επαγγελματικές ιδιότητες, επιχειρήσεις και οργανισμούς.
  • Ασφάλιση Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Υπερβαίνει την ως άνω έννοια της αστικής ευθύνης. Αφορά σε επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να αφήσει ρυπογόνο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ενδεικτικά, χημικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Ασφάλιση Κατασκευαστικών Έργων και Ευθύνης Εργοληπτών. Υποχρεωτική για ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και εργολήπτες.

Πηγή : https://www.insurancedaily.gr/se-poies-chores-einai-ypochreotiki-asfalisi-ygeias-katoikias-syntaxiodotisis/

 

 

Για ακόμα μία φορά ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης αποκατέστησε ιδιωτικές περιουσίες αποδεικνύοντας τον κομβικό του ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Σε 1,4 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι αποζημιώσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς  για τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου 2022, σύμφωνα με έρευνα που ολοκληρώθηκε μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων – μελών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 488 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 1,4 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, 335 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 1,1 εκατ. €), 152 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 306 χιλ. €) και 1 ζημιά αναφέρθηκε στις ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής (εκτίμηση 6.000 €)

Με αφορμή την έρευνα, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Τον Αύγουστο του 2022 σημειώθηκε άλλο ένα καταστροφικό γεγονός, μικρότερης μεν κλίμακας σε σχέση με προγενέστερα περιστατικά, το οποίο όμως επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η συχνότητα φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Όπως σε κάθε αντίστοιχο περιστατικό, η ελληνική ασφαλιστική αγορά προχωρά με ταχύτητα στις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων για το εν λόγω περιστατικό, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν το συντομότερο δυνατό.».

 

Πηγή : https://www.powergame.gr/asfalisi/342938/sto-14-ekat-oi-asfalistikes-apozimioseis-gia-tis-vrochoptoseis-tou-2022/

 

Τα 6 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν οι αποζημιώσεις της ασφαλιστικής αγοράς για τις δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2022 στην Αττική, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων – μελών της.

Για ακόμα μια φορά ο θεσμός της ασφάλισης έδειξε΄ έμπρακτα την συμβολή του τόσο στην κοινωνική όσο και την οικονομική ζωή της χώρας. Σύμφωνα με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας (Ε.Α.Ε.Ε) μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική , την περίοδο 19-20 Ιουλίου 2022 , δηλώθηκαν συνολικά 265 ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες  φτάνοντας την αρχική πρόβλεψη των αποζημιώσεων στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή την έρευνα, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της ΕΑΕΕ σχολίασε :

«Το καλοκαίρι του 2022 η χώρα βίωσε για ακόμα μια φορά καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Την περίοδο 19 – 20 Ιουλίου, δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρίες ζημιές από τις δασικές πυρκαγιές συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούσαν κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία υπολογίζεται σε 243 εκατ. € Η μέση ζημιά ανά κατοικία εκτιμάται σε 22 χιλιάδες €.

Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της συστηματικής καταγραφής των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τη χώρα μας και των σχετικών ζημιών που δηλώνονται στην ασφαλιστική αγορά, η οποία γίνεται με σκοπό την ενημέρωση για της επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και την συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης. Πρόκειται για το 45ο συμβάν φυσικής καταστροφής ιδιαίτερης σφοδρότητας που έχουμε καταγράψει από το 1993 έως σήμερα. Για τα 45 αυτά περιστατικά έχουν δηλωθεί συνολικά 41 χιλιάδες ζημιές με την εκτίμηση των αποζημιώσεων να ξεπερνά τα 523 εκατ. €.>>

 

Πηγή : https://www.iefimerida.gr/oikonomia/apozimioseis-pyrkagies-ioylioy-stin-attiki

Για την αναγκαιότητα της ασφάλισης περιουσίας από φυσικές καταστροφές, μίλησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι όσο οικονομικά ισχυρή κι αν είναι μία χώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία φυσική καταστροφή, ενώ επισήμανε ότι όποιο βοήθημα κι αν δοθεί θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί ένα σπίτι ή μια επιχείρηση.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλισης της περιουσίας από φυσικές καταστροφές, εξήγησε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα, και τάχθηκε υπέρ της παροχής κινήτρων προκειμένου πολίτες και επιχειρήσεις να ασφαλίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντάς την.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, μόλις το 15% των κατοικιών στη χώρα μας είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές – με τις περισσότερες εξ αυτών να έχουν ασφαλιστεί υποχρεωτικά λόγω δανειοδότησης – ενώ από τα συνολικά περίπου 300 αυτοκίνητα που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, λιγότερο από το 20% διέθεταν σχετική ασφαλιστική κάλυψη.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου υποστήριξε ότι η ασφάλεια φυσικών καταστροφών πρέπει να γίνει υποχρεωτική και αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω του κράτους είτε μέσω ασφαλιστικών εταιριών.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε την ανάγκη μακροπρόθεσμης στήριξης από την πολιτεία των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να ξαναστηθούν και να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον καμμένων.

Σημείωσε τέλος ότι προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται να ολοκληρωθούν προηγουμένως οι σχετικές πραγματογνωμοσύνες, με το επιμελητήριο και άλλους φορείς να συνδράμουν τους δήμους για την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωσή τους.

Πηγή : https://www.insider.gr/eidiseis/185452/g-hatzitheodosioy-mono-15-ton-katoikion-einai-asfalismenes-gia-fysikes-katastrofes

Για την εξασφάλιση της περιουσίας στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς και με την σιγουριά των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιριών επικοινωνήστε σήμερα με τους εξειδικευμένους συνεργάτες μας : https://mythos-life.eu/?page_id=25 

Ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προγράμματα πλήρης εξασφάλισης περιουσίας έναντι πυρός και σεισμού από 90 € το χρόνο [MythosLife Insurnace]